Tetsje Feenstra en Tiny Pleiter Voedselbank Leusden

Stille Kracht – Voedselbank Leusden

Bron: Leusden Nu

Door: Quirine van Mourik

Tetsje Feenstra en Tiny Pleiter

In de serie ‘De Stille Kracht’ ontmoet ik vrijwilligers uit Leusden. Mantelzorger, vluchtelingenwerker of trainer bij een sportclub, iedere vrijwilliger verdient het om eens in het zonnetje gezet te worden. Twee zeer gewaardeerde dames deze keer. Tetsje Feenstra en Tiny Pleiter zijn de pakketbeheerders bij Voedselbank Leusden.

Tetsje Feenstra en Tiny Pleiter Voedselbank Leusden

Tetsje Feenstra (links) en Tiny Pleiter vinden het hartverwarmend om te zien hoe Leusden, Achterveld en ook De Glind de voedselbank in Leusden
een warm hart toedragen. (Foto: Quirine van Mourik)

Stille Kracht: bij de Voedselbank

LEUSDEN – Samen met een grote groep vrijwilligers en de vrijwilligerscoördinator staan Tetsje Feenstra en Tiny Pleiter elke vrijdag klaar in de Koningshofkerk voor Voedselbank Leusden. Als pakketbeheerder zorgen zij ervoor dat alle pakketten iedere week in ieder geval voorzien zijn van groenten, aardappelen, vlees en zuivel. Samen hebben zij een heel systeem bedacht waarbij iedereen op een eerlijke manier elke week een zo volledig en gevarieerd mogelijk boodschappenpakket mee naar huis kan nemen.

De pakketten worden gevuld dankzij giften van particulieren, kerken, sponsors, stichtingen en ondernemers. Dit kan in natura komen van bijvoorbeeld winkeliers, maar ook worden er financiële bijdragen gedaan. De artikelen worden verdeeld over de pakketten en aangevuld met producten die gekocht worden. “Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen in Leusden, Achterveld en De Glind ons een warm hart toedragen,” zegt Tiny. “We krijgen veel van de lokale winkeliers, dus we zorgen ook dat we bij hen de overige inkopen doen. We hebben ook een roulatiesysteem voor wie de kerstpakketten mag verzorgen,” vult Tetsje aan. “Ook particulieren komen met hele mooie verrassende dingen. Dan komt er zomaar iemand binnenlopen om iets te brengen,” zegt Tiny. “

Beide dames zijn sinds het begin betrokken bij de voedselbank. Eerst een keer in de maand naast hun betaalde baan en na hun pensioen elke week. Naast voedsel verzorgt Tetsje ook de extra’s zoals tandpasta, luiers en shampoo. Tiny is verantwoordelijk voor de voedselveiligheid. Zo wordt de datum gecheckt en alles op de juiste temperatuur gehouden.

Tiny en Tetsje zien soms wel wat schaamte bij de mensen. Er is daardoor een hoge drempel om te komen. “Niet nodig. Kom! Het is voor uw welzijn,” benadrukt Tetsje. “Stille armoede komt in alle lagen van de samenleving voor. Na een echtscheiding of door te hoge woonlasten na het verlies van een baan.” Dat niemand daar wat mee te maken heeft begrijpt de voedselbank heel goed. “Respect en waarborgen van privacy zijn heel belangrijk voor ons,” stelt Tiny. “Wij zijn zelf ook blij als iemand ons even helpt,” zegt Tetsje, “en de voedselbank is een tijdelijke noodvoorziening. De meesten zie je niet meer terug na verloop van tijd, omdat ze het zelf wel redden. Het is mooi om te zien hoe mensen weer opleven.

Leusden Nu