Henk werkt bij de voedselbank

‘Het is een sociale plek’

Aangeboden door Rabo ClubSupport

Origineel bericht: “in de buurt

Met Rabo ClubSupport investeert Rabobank in lokale clubs en verenigingen. Dat doen ze niet voor niks: dit zijn dé plekken waar je als buurt samenkomt. De Voedselbank Leusden deed ook mee en ontving een bijdrage voor het aanvullen van de standaardpakketten met extra producten zoals groente, fruit en zuivel. Volgens Henk Krakers is de hulp heel erg welkom: “In de standaardpakketten zitten vooral houdbare producten.”

De Voedselbank zet zich in om gezinnen die het niet makkelijk hebben, van goed gevulde voedselpakketten te voorzien. “Wij krijgen de standaardpakketten aangeleverd via de Voedselbank in Amersfoort”, vertelt Henk. “Die zijn niet zo uitgebreid. Het gaat dan vooral om ingeblikte groenten, rijst en andere langer houdbare producten. De pakketten worden aangevuld met producten die de lokale supermarkten aan ons beschikbaar stellen. Vervolgens vullen wij dat aan met onder andere verse groente, brood, eieren, fruit en zuivel die we zelf inkopen. De bijdrage van Rabo ClubSupport is dan ook zeer welkom.”

Primaire levensbehoefte

Het werk van de Voedselbank is heel belangrijk. “Er zijn in Nederland ruim 1 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Hiervan zijn 270.000 kinderen onder de 12 jaar. In Leusden praten we over zo’n 65 gezinnen. Die kunnen de hulp goed gebruiken.”

Het aanvullen van de pakketten werkt volgens Henk verder door dan alleen de voedselvoorziening. “De voedselbank is vaak ook een sociale plek. Mensen leren elkaar hier kennen en er ontstaan contacten. Ze luisteren naar elkaar en begrijpen elkaars situatie. Mensen doen weer mee en dat werkt ver door op maatschappelijk vlak.”

Rondkomen van 135 euro

“Gezinnen die bij ons komen moeten aan veel criteria voldoen. Aan het einde van al je vaste lasten mag je maar 135 euro overhouden, pas dan kom je in aanmerking voor een voedselpakket. Dat is niet veel. De voedselbank draagt daarom ook bij aan zelfredzaamheid. Mensen zijn vaak door problemen onderaan de maatschappelijke ladder terecht gekomen en met hulp van de voedselbank kunnen ze zichzelf weer redden.”

Door die hulp, maar ook omdat de stichting steun krijgt van andere initiatieven, lukt het klanten van de voedselbank vaak om weer actiever mee te doen in de maatschappij. “Denk bijvoorbeeld aan een  serviceclub die Sinterklaascadeautjes regelt en inpakt, speciaal voor de kinderen van onze klanten”, vertelt Henk. “Maar ook het organiseren van een vakantiekamp voor kinderen van de klanten van de voedselbank. Het komt allemaal samen.”

Stemmen van de leden van Rabobank

“Ik denk dat Rabobank leden op ons gestemd hebben omdat we vanuit de lokale samenleving heel veel sympathie krijgen en ontvangen. Er komen altijd mooie donaties binnen. Maar bijvoorbeeld ook lieve berichten of spullen. Mensen willen gewoon graag helpen.”

De Rabobank is volgens Henk sowieso betrokken partner in Leusden. “Rond de coronacrisis hadden we moeite om donaties te krijgen en toen hebben wij Rabo Omnikassa ingeschakeld. Dat is een handige tool, waardoor je met één klik online kan doneren. Daardoor is de drempel lager en krijgen wij makkelijker donaties.”

Niet alleen de voetbalclub

Dat de Voedselbank Leusden steun krijgt via Rabo ClubSupport, vindt Henk geweldig. “Ik vind het mooi dat ze verder kijken dan de lokale voetbalvereniging of de hockeyclub. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk en goed, maar wij kunnen de hulp goed gebruiken en staan middenin de samenleving. Onze 65 enthousiaste vrijwilligers zijn, samen met de gezinnen die onze pakketten krijgen, heel dankbaar voor de steun.”

Niet alleen Stichting Voedselbank Leusden kreeg een bijdrage

Clubs en verenigingen zijn waardevol voor ons land, vindt Rabobank. Rabo ClubSupport ondersteunt de bank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Hierdoor kunnen clubs en verenigingen als Stichting Voedselbank Leusden iets betekenen voor de buurt. Bijvoorbeeld door gezonde voedselpakketten uit te delen, maar ook door het clubhuis te verduurzamen, gezond voedsel aan te bieden in de kantine of trainingsprogramma’s voor gehandicapten op te zetten. Stichting Voedselbank Leusden is niet de enige geluksvogel die een bijdrage kreeg in Amersfoort. Er zijn veel meer clubs en verenigingen die een bijdrage ontvangen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan op rabobank.nl/clubsupport.

 

Origineel bericht: https://indebuurt.nl/amersfoort/sport/rabo-clubsupport-steunt-stichting-voedselbank-leusden~106571/?IDBPreview=1604596673