Een voedselbank zou eigenlijk niet nodig moeten zijn.

‘Doen we na de coronacrisis een stapje terug?’

Bron: AD Amersfoortse Courant
Door: Tim van der Hammen


Wie? Andries van Hijum, vrijwilliger Voedselbank Leusden
Waar? In Andries’ achtertuin in Leusden

Andries van Hijum (80) was gym- en godsdienstdocent op de Amersfoortse middelbare school Guido de Brès. ‘Vlees en geest’ zoals hij het zelf noemt. Sinds zijn pensionering zet Andries zich in voor Voedselbank Leusden.

,,Het begon in 2002 toen ik met mijn vrouw Catharina regelmatig eten ging koken voor de dak- en thuislozen in Amersfoort”, vertelt Van Hijum, ,,een keer per twee weken. Toen zag je al een toename van gebruikers van de voedselhulp. Later werd door een bezorger wekelijks een pakket afgeleverd aan cliënten.”

Andries werd benaderd door Cieka Galenkamp van Voedselfocus (Voedselbank) Amersfoort met het verzoek of hij de voedselbank in Leusden wilde opstarten. Samen met pionier van het eerste uur, Martje Meerveld, werd in 2008 de Voedselbank Leusden opgestart. Momenteel wordt Voedselbank Leusden, inclusief een goed bestuur voor sponsoring en personeel, gerund door zo’n 60 vrijwilligers. Gemiddeld maken 65 tot 70 gezinnen gebruik van de diensten. Door de coronacrisis worden dat er binnenkort wellicht meer.

Andries van Hijum vindt dat een voedselbank niet nodig moet zijn. Foto: Tim van der Hammen

 ,,Normaal worden de basispakketten vanuit Amersfoort aangeleverd”, vervolgt Van Hijum, ,,die worden rijkelijk aangevuld met verse producten van Albert Heijn, Jumbo Wahle Hamershof, Jumbo de Biezenkamp, Boni, Dirk en Spar Achterveld. En van de Versbakker, Bakker Bart, Bakkerij Mekking en de Vlaaierie. Wekelijks zit er zuivelproducten in, eens per vier weken een stuk kaas.”

De pakketten worden aangevuld met heel veel groentes die worden verbouwd op de akkers van Hoeve Groot Zandbrink. Wekelijks komen Etha Hof en haar man Henk de groentes brengen.

Elke vrijdag staat Andries in de grote hal van de Koningshof aan de Blekerij om de royaal gevulde pakketten uit te delen. Tiny Pleiter en Tetsje Feenstra zijn de vaste, trouwe assistentes. Bart Keus is coördinator van het intaketeam, mensen die gebruik willen maken van de diensten van de voedselbank moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

,,Ik ben benieuwd hoe we uit de coronacrisis gaan komen”, vraagt Van Hijum zich af, ,,we komen sowieso in een andere wereld terecht. Gaan we op dezelfde voet verder, in dezelfde ratrace en met steeds meer consumeren? Of kan het allemaal wel een stapje terug? En wees eerlijk: een voedselbank zou eigenlijk niet nodig moeten zijn.”